Снимка БулфотоМечка тормози жителите в български район.Смолянското село Арда е в

...
Снимка БулфотоМечка тормози жителите в български район.Смолянското село Арда е в
Коментари Харесай

Село в Родопите е в паника от нападения на мечка

Снимка Булфото

Мечка тормози жителите в български регион.

Смолянското село Арда е в суматоха поради набези от мечка, която се движи в рамките на селото, настояват разтревожени локални поданици, съобщи Българска телеграфна агенция.

Последното нахлуване е тази нощ в обор в селото.

" Настояваме в Арда да се разгласи бедствено състояние и да се издаде позволение за отстрела на мечката ", съобщи Хари Тютюнаров, един от пострадалите притежатели на животновъдни обекти в селото.

Хищникът атакува всяка нощ обор в Арда за последните три дни, а за две седмици появяването е над 10 пъти в рамките на обитаемото място, изясняват хората от граничното село. Тази нощ в обора на Менко Вървешев е умъртвявила 3 овце. Собственикът съумял да отскочи настрана, разминавайки се на вратата на постройката с хищника.

Следите от визитите на голямото животно са на всички места в селото, обяснява Тютюнаров. Входната врата на неговото жилище е огъната от мечешките лапи. Хората са разтревожени за сигурността си, не смеят да се движат по улиците в ранните утринни часове, когато се появява мечката.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян правят огледи и оценки на вредите след всяко нахлуване. Безпокойството на популацията в Арда към този момент не е единствено за стадата, а за сигурността на хората, добавя Тютюнаров.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда потвърдиха, че става дума за поредност от набези в региона на Арда и към този момент е задействана процедура пред Министерството на земеделието с искане за отстрела на проблематичната мечка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР